Régen ismert, hogy a nem megfelelő táplálkozás károsítja az idegrendszer fejlődését. A múlt század közepén fedezték fel phenylketonuriás gyermekeknél, hogy a nem megfelelő táplálás következtében szellemii károsodás alakul ki. Ismert, hogy az alultápláltság, a vashiány esetén károsodik a mentális fejlődés. A táplálkozás és a mentális funkciók közötti kapcsolat lehetősége közismert.
Az időskori szellemi és fizikai frissesség megőrzését támogató életmódprogramot indít a HUN-REN Természettudományi Kutatóközpont Agyi Képalkotó Központja.
Kutatók arról számoltak be, hogy a Parkinson-kór kialakulása a hajlamosító környezeti tényezők elkerülésével jelentősen mérsékelhető, főleg mivel genetikai jellemzők csak 5%-ban, környezeti tényezők viszont 95%-ban játszanak szerepet a betegségben.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?